Mire jó a válság?

2023.02.05

Te tudatosan vagy tudattalanul éled az életedet?  Ha végigmész egy autópályán emlékszel a végén, hogy mi történt az úton? Tudod, hogy mi miért történik az életedben, vagy csak elviseled? Próbálsz változtatni vagy a problémát sem ismered fel? Megkérdezed saját magadtól, hogy miért kerültél olyan helyzetbe, vagy a külső körülményeket hibáztatod? 

Sok esetben trauma vagy válsághelyzet kell annak észrevételéhez, hogy valami nem működik az életben. Ilyen krízishelyzet lehet például egy baleset, betegség, fájdalmas szakítás, haláleset, vetélés stb. Valami, amitől már elég rosszul érezzük magunkat ahhoz, hogy elgondolkodjunk, mi az amin változtatni kellene. Sokan persze még ilyen helyzetben sem tesznek semmit, aminek általában negatív következményei lesznek, egy baleset vagy betegség végződhet halállal, egy szakítás depresszióval, egy vetélés akár további vetélésekkel, ha nem kerül felismerésre, hogy milyen lelki eredetű probléma áll mögötte. 

Mit tegyél ha már itt a válság?

Először is fel kell ismerni, hogy fordulóponthoz érkezett az életed, állj meg és vizsgáld meg, hogy mire ad ez a helyzet neked lehetőséget?

Mi volt, ami az addigi életedben nem működött, vagy csak azt hitted működött, de valójában önbecsapás volt. Netán áldozati szerepkörben tengődtél hosszú évtizedekig anélkül, hogy tudatára ébredtél volna. Nem mindig könnyű tudatosan átgondolni ezt, hiszen a tudatalatti hajtóerők a viselkedés igazi mozgatórugói, nagy részben ezek határozzák meg, hogy hogyan éljük az életünket. Ahogy a nevükben is benne van tudat alattiak, azaz nem tudatosak. Ez határozza meg azt is, hogy kibe leszünk szerelmesek, miért viseljük el, hogy kihasználnak a munkahelyünkön, mi miatt van bűntudatunk, vagy ha éppen félünk változtatni és ezáltal eljutunk a krízisig. Általában gyerekkorban alakulnak ki valamilyen lelki sérülés hatására, amit nem nehéz "összeszedni" a családban vagy akár az iskolában. 

Miután felismerted, hogy válságban vagy és ez neked akár egy lehetőséget is adhat az újrakezdésre, érdemes egy kicsit magadba mélyedni. A helyzet is meghatározza, hogy ezt milyen mértékben teszed. Nekem sok évvel ezelőtt egy ilyen válsághelyzetben elég volt Dr. Csernus Imre Nő c. könyvét elolvasnom, az ott és akkor annyira betalált, hogy máris tudtam mit kell kezdenem magammal és a helyzettel. Van akinek egy könyv nem elég, mert a probléma mélyebb. Ilyenkor érdemes segítséget kérni valamilyen segítő foglalkozású embertől, olyantól akiben hiszel is, hogy tud segíteni feltárni a problémáid gyökerét és eljuttatni a megoldásig.

Nem muszáj megvárni a válságot!

A mélypontokat általában megelőzik apróbb jelek, amiket ha észreveszel, elkerülhető a nagyobb krízis. Egy súlyosabb betegség előtt például jöhet több kisebb tünet, ami már valamire felhívja a figyelmedet, de akár egy párkapcsolati vagy munkahelyi helyzetben is kaphatsz figyelmeztetéseket. Ezeket általában akkor sikerül észrevenni, ha kellően tudatos vagy és rendelkezel valamekkora önismerettel - ha már túl vagy egy-két válságon ez menni szokott 😊 Érdemes ilyenkor változni és változtatni, amihez ki kell lépned a komfortzónádból. Ha nem várod meg, hogy valami vagy valaki rákényszerítsen erre a lépésre és önként teszed meg, sokkal kisebb fájdalommal jár a változás.

Ha úgy érzed válságban vagy, esetleg kisebb jeleket tapasztalsz, keress és kibogozzuk a problémát. Ha megelőzni szeretnéd a válságot, a tudatosság és a önismeret terén is tudok segíteni.