Hogyan ismerd meg önmagad?

2023.03.18

Nekem az "önismeret" szóról sokáig az önismereti tréningek által kínált, csoportban körbeülő emberek jutottak eszembe, akik azon "dolgoznak", hogy rátaláljanak önmagukra. De vajon meg lehet így ismerni magunkat? Bizonyos szempontból igen, de az önismeret egy ennél sokkal összetettebb folyamat. Elsősorban önmagunk megértéséről van szó, ami a személyiségjegyeinket, az életfeladatunkat, a meggyőződéseinket, a vágyainkat, viselkedésünket mind felöleli. Az önismeret a személyes fejlődés alapvető összetevője, és kulcsfontosságú a boldogság, a siker és a kiteljesedés eléréséhez. 

Ismerd meg legbelső önMAGad!

Alapvető adottságokkal, energiákkal születtünk, amik függetlenek a későbbi személyiséget formáló hatásoktól. Az évek során erre sok minden rárakódik a családban, iskolában, párkapcsolatokban, de van egy alap, ami megmutatja miért működünk úgy ahogy működünk, miért így vagy úgy reagálunk bizonyos helyzetekben. Ezt tárja fel a Kronobiológia, ami segít megérteni önmagad és ezzel együtt másokat is, ezáltal egészségesebb kapcsolatokat alakíthatsz ki a körülötted élőkkel.  Születési dátumból számoljuk ki ezeket az adottságokat fizikai, érzelmi és szellemi szinten.

A másik csomag, amit születésünkkel hozunk, az életfeladatunk. Az önismeret szempontjából elengedhetetlen, hogy tudjuk mi az életünk értelme, mi a célunk, miért születtünk meg, milyen sérüléseket kaptunk a szüleinktől, mik a megoldandó feladatok. Ebben az Életforgatókönyv módszer segít minket, szintén születési dátum alapján.

Cselekedj!

Ha nem csinálsz semmit vagy csak a megszokott dolgokat teszed, egészen biztosan nem tudod meg, hogyan viselkedsz bizonyos szituációkban. Ezért érdemes belemenni olyan helyzetekbe, amik akár még a komfortzónádon is kívül esnek. Pl. egy új (akár extrém) hobbi kipróbálása, külföldre költözés egy időre, munkahely váltás, valami új tanulása stb. Az önbizalmadat is erősíti, ha problémákat oldasz meg és helytállsz az új szituációkban, tehát nem csupán megismered önmagad, de fejleszted is a személyiséged. 

A tudatalatti hajtóerők

A problémákon keresztül is megismerheted önmagad, mégpedig olyan motivációkat, amiknek addig a létezéséről sem tudtál. Sokszor a cselekvést vagy a komfortzónából történő kilépést valami blokkolja, aminek tudatalatti okai vannak. Pl. mérgező párkapcsolatban élsz, vagy kihasználnak a munkahelyeden, de úgy érzed nem tudsz ezen változtatni. Ilyenkor egy probléma feltáró módszerrel meg tudjuk vizsgálni, hogy mi akadályoz – lehetnek ezek félelmek, gyerekkori sérülések, önbüntető programok, korlátozó hiedelmek stb… Minél inkább a dolgok mélyére nézel, annál jobban megismered azokat a hajtóerőket, amik eddig tudatalatt befolyásolták a viselkedésedet. Ezáltal tudatosabban élhetsz és könnyebben rátalálhatsz a megoldáshoz vezető útra.

Beszélgess magaddal

Egyre kevésbé szeretünk elcsendesedni, lerakni a mobiltelefont, kikapcsolni a tévét, a zavaró tényezőket és magunkra figyelni. Sokszor emiatt fel sem ismerjük, hogy valamilyen probléma van az életünkben, csak elrohanunk mellette. Állj meg, kapcsolj ki, meditálj és kérdezd meg magadtól, hogy rendben vagy-e, mire van szükséged, mit tudnál tenni, hogy jobban érezd magad, kellene-e változtatni valamin az életedben.

Soha nincs vége…

Nem az vagyok ma, mint aki tegnap, 1 hónapja vagy 3 éve voltam. Ahogy a világ változik, úgy változnak az igényeink, az értékrendünk és a céljaink is. 

Ezért fontos, hogy időről időre újra megvizsgáljuk magunkat és az életünket, és megtaláljuk a módját annak, hogy továbbra is fejlődjünk és változzunk. Az önismeret egy életen át tartó folyamat. Ha tudom, ki voltam a múltban, ki vagyok most, már sokkal inkább előre fogom tudni vetíteni, hogy kivé válhatok a jövőben és ez alapján megalapozottabb döntéseket tudok hozni az életemmel kapcsolatosan.

Az önismeret egy olyan ajándék, amely segíthet abban, hogy teljesebb és boldogabb életet éljünk. Tehát bátorítalak, hogy merj mélyre ásni önmagadban, hogy megtalálj minden olyan dolgot, ami a kiegyensúlyozott élethez szükséges. Tudatosítsd az erősségeidet és azokat a területeket, amelyekben fejlődnöd kell, és lépj szép lassan, de biztosan a kitűzött céljaid felé. Mindebben én is a segítségedre lehetek.