Hogyan lépj ki az áldozatszerepből?

2024.03.13

Az áldozatszerep gyakran olyan szorosan kapcsolódik az egyéni identitáshoz, hogy nemcsak elengedni, hanem felismerni is nehéz. Számos esetben a külvilág számára is nyilvánvaló helyzet, azonban jellemzően az áldozatiság egy belső attitűd. Az áldozatszerep letétele elengedhetetlen lépés a személyes fejlődés útján, életfeladatunk megvalósításához, a boldogság és a belső béke eléréséhez.

MEGJELENÉSE

Az áldozatszerep letételének megtanulása lehet konkrét életfeladat is. Ilyenkor általában az előző életben történtek hatására vállalja a lélek ezt a küldetést, és élete során számos helyzetben tanulhatja, bizonyíthatja, hogy nem lesz többé áldozat. Ilyenkor a legtöbb életterületen (párkapcsolat, család, munka stb.) megjelenik ez a témakör. 

Sok esetben nem a teljes életfeladat, hanem egy-egy életszakasz szól erről. Egy ilyen periódus akár 25 évig is eltarthat és akkor tudunk továbblépni, ha sikerült megoldani.

A harmadik – szintén gyakori - esetben nem egy vállalt életfeladatról van szó, hanem sérülés hatására alakul ki. Ez lehet egy ténylegesen elszenvedett szituáció, erőszak, gyerekkori abúzus, a szülők válása, iskolai igazságtalanságok stb., aminek hatására az illető bekerül egy áldozatszerepbe és a későbbiekben ennek megfelelően éli az életét akár tudattalanul is.

Az Életforgatókönyv módszerével könnyen ki tudjuk deríteni, hogy az áldozatiság megjelenése az életfeladat része-e vagy "szerzett" feladat, amit mindkét esetben meg kell tanulni letenni. 

HOGYAN?

  • Első lépés a felismerés. Ez sokszor nehezen megy egyedül, annyira megszokott, belénk ivódott hozzáállásról lehet szó.  

Ha azt veszed észre magadon, hogy az elszenvedett nehézségekért a külvilágot okolod, vagy sajnálod magad, gyanús, hogy áldozatszerepbe kerültél. 

  • Vállald a felelősséget! Minden, ami az életedben történik a Te felelősséged, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy a külvilág "intézte" számodra előnytelen módon.  

Ha alacsony tudatszinten (rezgésen) vagy, akkor olyan dolgokat, helyzeteket, embereket tudsz csak bevonzani, amik szintén alacsony tudatszinten működnek. 

  • Dönts, és változtass! Légy tudatos! Sokszor az egész áldozatszerep önkorlátozó hiedelmek sokasága – pl. nekem semmi nem megy, nem bízom az emberekben, csak elutasításban van részem, a férfiak csak kihasználnak stb. Ezek felismerése és elengedése nélkülözhetetlen.

  • Helyezd magad az első helyre! Az önértékelésedet pozitív irányba kell változtatnod ahhoz, hogy ne áldozd fel magad másokért, ne Te legyél az utolsó a sorban.  

Áldozatot hozni valamiért nem ugyanaz, mint ádozatszerepbe kerülni!

Jójó, de mi van akkor, ha tényleg történt valami komoly megrázkódtatás, amiben áldozat voltál? – Rajtad múlik, hogy mit kezdesz a traumával. Áldozattá válsz, vagy megpróbálod feldolgozni a történteket, visszatalálni önmagadhoz, megérteni és megtalálni az eseményekben azt, amiből tanulni lehet, ami előbbre visz, aminek hatására más emberré válhatsz, ami elősegít az utadon vagy éppen hozzásegít a gyógyuláshoz. 

Az áldozatszerep letétele tehát szemléletváltást igényel, gyakran tudatalatti problémák feltárását. A változás révén elérhető személyes fejlődés egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb valósághoz vezet. Ha úgy érzed áldozat vagy és segítségre van szükséged, engem megtalálsz