Kibe leszel szerelmes?   A láthatatlan dimenziók

2024.01.26

Néha megmagyarázhatatlannak tűnik, hogy miért éppen abba a bizonyos személybe leszünk szerelmesek. A vonzalmunk hátterében gyakran mélyen rejlő okok állnak, amiket ma már tudományos kutatásokkal is próbálnak megfejteni. A külseje nem mindig az "esetünk," mégis, valami érthetetlenül vonzóvá teszi. De miért pont ő?

Gyermekkorunk sérülései és korlátozó hiedelmei elkísérnek minket felnőttként. Az életünk során folyamatos visszaigazolásra vágyunk ezekkel kapcsolatban, még akkor is, ha nem éppen kellemes élményekről van szó. Ha a partnerünktől megkapjuk ezeket a visszaigazolásokat, könnyen kialakulhat a szerelem. 

Például, ha gyermekkorunkban azt éreztük, hogy nem vagyunk elég jók a szüleinknek, vonzalmat érezhetünk egy olyan személy iránt, akitől ugyanezt az érzést kapjuk meg. Vagy egy alkoholista apával átélt megoldatlanság továbbgyűrűzhet felnőttkori párkapcsolatunkba, lehetőséget keresve a megoldásra. Ez a dinamika mindaddig működik, amíg fel nem ismerjük és nem dolgozzuk fel ezeket a belső sérüléseket. Sokszor ez a magyarázata, amikor hasonló karakterekbe vagy hasonló problémakört hozó emberekbe leszünk szerelmesek újra és újra. 

Sokszor az vonz minket, amikor megtaláljuk a másikban azt a tulajdonságot, ami belőlünk hiányzik. Ugyanakkor az is lehet, hogy épp a hasonlóságok, a közös pontok okán leszünk szerelmesek.  

Mindenesetre a másik fél tükör, ami valamit megmutat magunkból a másikban: láthatjuk a hiányosságainkat, hogy hol tartunk, milyen tudatszinten vagyunk.  

Erre egyedül sokszor rá sem tudnánk jönni. A "hasonló hasonlót vonz" elve alapján nem is tudnánk szerelembe esni alacsony tudatszinten egy magas tudatszintű emberrel és fordítva sem. A párkapcsolat tehát egy önismereti utazás is. 

Létezik egy másik "megmagyarázhatatlan" dimenzió is a szerelem kialakulásában: az előző életekből származó hatások.  

Ha korábbi életünkben nem oldottunk meg valakivel valamit, vagy éppen jól együtt tudtunk működni, az új találkozás gyakran intenzív érzéseket vált ki. Ez a "karmikus" vonzalom gyakran olyan erős és gyors, mintha villám csapna belénk. 

Bár sokan hiszik, hogy az ilyen kapcsolatok az igaziak, gyakran nehezítést és megoldásra váró feladatokat hoznak magukkal.

Természetesen más tényezők is befolyásolhatják, hogy kivel esünk szerelembe - az emberiség folyamatosan keresi a választ. Az viszont elmondható, hogy a szerelem mélyebb rétegeiben a belső, tudatalatti tényezők játszanak kulcsszerepet. A vonzalom és a szerelem gyakran túlmutatnak a külső vonzerőn, és a kapcsolatok hátterében rejlő belső dinamikák határozzák meg azt, hogy miért pont abba az emberbe leszünk szerelmesek.


Ha válaszokat keresel, Te éppen kibe és miért lettél szerelmes, szeretnél lezárni egy negatívan ismétlődő folyamatot vagy meg akarod tudni, hogy karmikus feladatod van-e a pároddal és mi az - tudok segíteni