Nőként asztalos? - Munkakeresős sztori

2024.03.11

Tamarának nem volt egyszerű dolga. Nőként kellett megtalálnia a helyét egy férfiak uralta szakmában. 30 éves kora fölött döntötte el, hogy asztalossá válik, mindezt számára nehezített pályán, külföldön, rövidített idő alatt. Majd ott állt kevés tapasztalattal, megtépázott önbizalommal, nyelvi nehézségekkel küszködve. A gyakorlati helye nem volt túl jó, nem tanították rendesen és nem is igazolták neki vissza, hogy ebben a szakmában a helye. De nem adta fel. Elkezdett munkát keresni. És ezzel párhuzamosan el is kezdtünk "dolgozni" a munkakeresésen közösen. 

1,5 – 2 hónapig csak az önéletrajzát küldözgette, de egyetlen egy érdemi megkeresést sem kapott. Emiatt engem hetente - kéthetente keresett és próbáltuk feltárni az okokat. Egyfelől dolgozni kellett az alacsony önértékelésén, ez még gyerekkorából fakadt, a gyakorlati hely pedig csak tett rá néhány lapáttal. Másrészt nagyon bekorlátozta magát, eldöntötte, hogy ő csak bútorasztalosi munkát vállal el, azt is bizonyos régióban az országban. Messzebb, illetve épületasztalosnak nem megy. Ezen sokáig nem tudott túllépni, ezért foglalkoztunk egyebekkel, amiket az inga mutatott: korlátozó hiedelmek ("jól kell csinálnom a dolgokat"), tehetetlenség, aggályoskodás, anyával kapcsolatos bosszúságok, illetve kényszernek érezte ezt az egész munkakeresést. Maga a külföldi élet sem segített sokat, volt benne egy olyan érzés, tapasztalat, hogy az osztrákok lenézik, elutasítják őt. ÉFT-vel, AFT-vel, Bach virágterápiával kezelte magát otthon szorgalmasan, mígnem eljött az áttörést hozó beszélgetésünk. 

Tarot kártyával minden alkalommal megnéztük, hogy mi a helyzet, így történt ez akkor is. Kijött, hogy nem vesz észre valamilyen rejtett lehetőséget, nem nyitott valamire, ami kézenfekvő lenne. Mondtam neki, hogy nyíljon meg más irányok előtt is, ne csak a bútorasztalosságra fókuszáljon. Ha nyitottá válik, egyik ajtó után nyílik majd a másik. Még a konzultációnk alatt keresték őt telefonon egy állásajánlattal!!! Konyhák, irodák beépítése az egész ország területén volt a feladatkör – tehát nem a vágyálma – de nem zárkózott el, másnap találkoztak és megegyeztek, hogy elkezd utazó asztalosként dolgozni (tehát a területi korlátozást is sikerült legyőzni). Másnap kapott 7 állásajánlatot!!! Hihetetlen volt! Jelentkezett is az összesre, és végül kapott egy bútorasztalos ajánlatot is! Így mindkét munkát kipróbálja és még választhat is, melyik út áll hozzá közelebb.

Az interjúzással már korábban foglalkoztunk, még a képzése idején. Rettegett az interjúktól (ennek iskolai gyökerei voltak), de ez teljesen elmúlt, és most németül akár személyesen, akár telefonon semmi problémát nem okoz neki egy-egy állásinterjú.

Tamara számára a kemény munka meghozta gyümölcsét. Minden a megfelelő időben történt: a blokkjai oldása után volt képes megnyílni több alternatíva előtt is, és ezzel bevonzotta a számára legjobbat.